Scumpirea gazelor naturale și a energiei electrice din România, lovitura dureroasă dată românilor

de: Alexandru Puiu
24 05. 2021

După o perioadă în care oficialii de la București s-au bătut cu pumnii în piept datorită creșterii economice înregistrată în România, viitorul financiar al românilor este sumbru.

În ultimele săptămâni, am scris în mai multe rânduri despre creșterile inevitabile ale prețurilor pentru gaze naturale și energie electrică. Acestea sunt inevitabile și vor avea repercusiuni în întreaga piață românească, de la pâine la benzină. În condiții ideal, acele vești ar trebui să alerteze guvernul și autoritățile de reglementare din domeniu.

Din păcate, este improbabil ca acele scumpiri să sensibilizeze oficialii guvernamentali. În schimb, vor îngropa situația financiară a oamenilor obișnuiți și, implicit, vor duce la o reducere la zero a oricăror ambiții legate de creștere economică.

Pe lângă datele confirmate de mai sus, creșterea economică din primul trimestru al anului este absolut neesențială. Degeaba, România are cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană, dacă tariful la energie va crește de la 1 iulie a.c. cu 10%, iar prețul gazului natural va avea un salt cu 20%. Dacă prognozele actuale se vor confirma, deși pare destul de inevitabile, nivelul de trai al consumatorilor va suferi o deteriorare semnificativă.

Vizavi de argumentele de pe piața gazului, este suficient să te uiți la situația începută în luna martie. La acea oră, pe piața spot, s-a înregistrat un nivel record de 132 lei pentru un Mwh. Nu ajută nici faptul că tranzacțiile pe piața de gaze pentru marfa livrată în semestrul al doilea al acestui an s-au făcut la prețul de 90 lei Mwh față de 52 lei Mwh, cu un an în urmă.

Cu alte cuvinte, suntem aproape de o dublare a tarifului gazelor naturale la sursă, un detaliu care se va reflecta și în tarifele pe care le achităm cei mai mulți dintre noi, din poziția de consumatori obișnuiți. În final, în cel mai optimist scenariu, vom plăti cu cel puțin 20% mai mult pe gazele naturale.

Singura soluție, dacă vrei să ameliorezi un pic lovitura financiară este să semnezi un nou contract cu același furnizor de gaze naturale sau altul diferit, în conformitatea cu liberalizarea pieței începută anul trecut.